Dzūkiškos vaišės: pietūs Punioje, desertas – Raižiuose

Šalis: Lietuva

  • Vietovė: Punia, Pivašiūnai, Ražiai, Alytus, Venciūnai
  • Išvykimas: Pasirenkate jūs
  • Dienų skaičius: 1d.
  • Transportas:

Aprašymas

Savo kelionę pradėsime Punioje – vienoje iš gražiausių Alytaus krašto miestelių, garsėjančiu savo praeitimi. Čia dunkso vienas didžiausių ir gražiausių piliakalnių Lietuvoje. Manoma, kad ant Punios piliakalnio 1336 m. vyko žymusis Pilėnų mūšis. Nuo piliakalnio atsiveria kerinti panorama – kitame krante didingas Punios šilas, nuostabus Nemuno vingis. Punioje prasideda Nemuno kilpų regioninis parkas. Miestelį puošia Šv. Jurgio koplytėlė, skirta pagerbti 1831 m. sukilėlius, Punios Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčia. Punią mėgo Vytautas Didysis. Čia jis buvo įkūręs savo rezidenciją, kurioje per metus praleisdavo bent pora mėnesių. Vėliau keliausime į Panemunės dzūko pirkią, kurioje galima paskanauti razavų blynų ir dzūkiškų bulvinių bandų, kurios yra EDEN projekto „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“ nugalėtojų dešimtuke. Vėliau mūsų kelias vingiuos link Pivašiūnų miestelio, kuris garsėja Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, kuri įtraukta į Jono Pauliaus piligrimų kelią Lietuvoje. Miestelyje galima apsilankyti taip pat Pivašiūnų amatų centre, kur kvepia šviežia duona ir dzūkiškomis bulvinėmis bandomis. Čia galima ne tik jų paskanauti, bet ir dalyvauti gaminimo procese. Vėliau keliausime į Raižius, kurie garsėja kaip žymus Alytaus krašto totorių centras. Čia stovi 1889 m. statyta mečetė, kurioje yra 1684 m. pagamintas minbaras (sakykla). 2010 m. birželio 26 d. netoli mečetės, ant kalnelio, atidengtas paminklas Vytautui Didžiajam. Ta pačia proga prie mečetės sumontuoti Jono Naviko sukurti du saulės laikrodžiai, kurių vienas rodo vietos laiką, antrasis – Griunvaldo (Lenkija). Tai vieninteliai tokie laikrodžiai Lietuvoje. Raižių totorių bendruomenės namuose yra galimybė iš anksto užsisakius paskanauti totoriško pyrago – šimtalapio. Galiausiai keliausime į Alytų, kur mūsų lauks pažintis su miesto įžymybėmis: Rotušės a., Laisvės angelo paminklas, memorialas „Nurimęs varpas“, miesto sodas ir pan. Keliausime į “Alitos” gamyklą, kurioje pamatysime gamyklos darbą iš arti: susipažinsime su fermentacijos cechu, klasikinio putojančio vyno brandinimo subtilybėmis, pačia gamykla, degustuosime gamyklos gaminamos produkcijos (produktų meniu – 6 gėrimai). Įmonės ekspertai supažindins su kiekvieno degustuojamo gėrimo istorija, kilme, gamybos technologija ir vartojimo tradicijomis. Keliaujame į Venciūnų kaimą, kur Daivos Kvedaraitės ekologiniame šaltalankių ūkyje, kuris yra įtrauktas į Pasaulinį gintaro kelią, galima užsisakyti produktų iš šaltalankių degustaciją, kurios metu sužinosime kaip šaltalankio pagalba galima save ne tik atjauninti, bet ir pagydyti rimtus sveikatos sutrikimus bei profilaktiškai sustiprinti imuninę sistemą. Taip pat yra galimybė ne tik paragauti, bet ir įsigyti sveikos, ekologiškos produkcijos: saldainių-guminukų, pyragų, keksiukų, giros, sulčių, uogienės, arbatos.

Informaciją suteiksime biure Vilniuje, Žygimantų g. 14-1, el. paštu info@ft.lt  arba telefonu 852685966